Más- más hangsúllyal mondhatjuk ki a fenti kérdést a teljesen tanácstalantól a kicsit fanyalgóson keresztül a megoldást kereső latolgatásig. Bizonyára Ön is több sikeres és kevésbé sikeres megoldással találkozott. A legjobb, amikor minden megy a maga útján, de mi van, ha mégsem???

Kint és bent az esküvői mulatságon

A gyerekeknek életeleme a mozgás és ehhez tér kell. Szerencsés és egészségesen természetes megoldás, ha lehetőség van őket egy kicsit kicsalogatni a zárt térből. A Dudok Rendezvényház körüli erdő lehetőséget ad egy rövid sétára. Mivel kiépített, biztonságos környékről beszélünk, sötétben zseblámpával vagy mobiltelefonnal-világító kalandot is bátran beiktathatunk.

Ha erre még el tudjuk csábítani a hófehér ruhás menyasszonyt is, az minden élmények netovábbja! Talán a menyasszony se bánja, ha kicsit kiszellőztetheti a fejét a friss levegőn, és egy rövid időre nem kell felnőttekkel foglalkoznia.

De tél van!

Szerencséjük van! Ha esik a hó, akkor lehet hógolyózni, hóembert építeni, hóangyalt rajzolni szülői engedéllyel és nyelvvel hópelyhet elkapni. Ha kopár a táj, akkor láthatók az ősszel lehullott termények, és bátran lehet nyuszit, rókát, őzikét vagy bármilyen állatot keresni, amiről elhiszik a gyerekek, hogy élnek abban az erdőben.

Jó alkalom az éjszakai neszekre fülelni. Vajon milyen állatok laknak a Budakeszi Vadasparkban, hallhatjuk-e őket, és ki járt már ott? A gyerekek szájából záporozni fognak az állatos történetek.

A séta télen nem macera?

Előre jelezze a gyermekes meghívottaknak, hogy vigyenek kényelmes és gyorsan cserélhető, meleg váltóruhát. A gyerekek – esetleg kis nyafogás után –, szívesen mennek a friss levegőre. Előny, hogy ezzel a meleg teremben való felpörgés megelőzhető, de ha izzadtak, érdemes kicsit várni, nehogy megfázzanak.

Tapasztalatom szerint egy kis erdei séta megoldja a gyerekek nyelvét. Mesélni kezdenek olyan dolgokról, amelyek foglalkoztatják őket, vagy amit az esküvőn tapasztaltak, és nem értenek. Jó alkalom ez, hogy kicsit kibeszéljék magukat. Persze az se váratlan, ha a „milyen tantárgyból vagyok a legjobb”, és „melyik a világ legjobb legója” irányába kanyarodik a témaválasztásuk.

Hányan vagytok?

Feltétlenül ellenőrizzék a Rendezvényházat elhagyó kísérő felnőttek a gyerekek létszámát. Ha sötét van, időnként útközben sem árt játékos módon névsorolvasást tartani, és a gyerekekkel arányos számú felügyelettel indulni. Ha sok apróbb vendégre lehet számítani, érdemes vállalkozó szellemű babysittert vagy gyerekfoglalkozásokat tartó szakembert biztosítani. Ő mindvégig lefoglalhatja a rá bízott gyerekeket vagy segít a felügyeletre szoruló apróságok körüli teendőkben, amíg a felnőttek felhőtlen szórakozhatnak.