Márton nap a Dudok Rendezvényházban

Idén is megrendezzük hagyományos Márton napi libalakomáinkat.

 

Menüsorunk:

Libaaprólék leves macesz gombóccal
Fokhagyma krémleves zsemlekockával

Kemencében sült libacomb birsalmás párolt káposztával, hagymás tepsis burgonyával
Sólet, házi füstölt libamellel, főtt tojással
Liba zúza pörkölt, vajas galuskával
Ludas kása, töltött libanyakkal
Konfitált libamell fehérboros fügeszósszal, burgonyafánkkal
Lazaccal töltött lepényhal karalábé szósszal, parajos rizottóval
Vadsült pirított csiperkegomba szósszal, krokettel
Füstölt tarjával, chili-s sajttal töltött sertésborda rántva, burgonyapürével
Sárga curry-s rakott édesburgonya

Lúdláb pohárkrém
Mézes krémes sütőtök lekvárral

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel 3 időpontban fogjuk megrendezni a lakomákat:

  • 2017. november 11. szombat ebéd 12:00-tól
  • 2017. november 11. szombat vacsora 17:00-tól
  • 2017. november 12. vasárnap ebéd 12:00-tól

> Asztal foglalható a fenti alkalmakra a +36 30 203 6546-es telefonszámon. <<

 

Érdekesség a Márton napi libalakoma eredetéről, történelméről

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.

(Lap neve: Márton-napi népszokások, Szerzők: a Wikipédia szerkesztői, Kiadó: Wikipédia, a szabad enciklopédia)

 

Sok szeretettel várjuk kedves vendégeinket SZOMBATON és VASÁRNAP is!

KAPCSOLAT ÉS ASZTALFOGLALÁS
TOVÁBBI FRISS HÍREKÉRT KÖVESSEN MINKET FACEBOOKON IS!