Van, aki érzi AZT a pillanatot, és van, aki sokat meditál rajta. Más megriad, majd felbátorodik, családi minta, személyes meggyőződés alapján igyekszik hárítani. Richard Attenborough természetfilmjei rávilágítanak, hogy valóban van mitől tartani – bármit is értünk ez alatt –, de nem érdemes váratni a jó sorsunkat.

A tévedés-félelme

Talán attól tart az esküvővel olyan helyzetet szentesít, amiben maga sem biztos? Régen az ilyen kapcsolati dilemmát idő előtt megoldotta egy kardfogú tigris váratlan felbukkanása, számtalan háború és csetepaté, pestisjárvány vagy gyermekágyi láz, és a tavasztól őszig tartó pásztorkodás vagy a pirkadattól sötétedésig tartó háztáji- és gyári munka.

Az emberiség rövid ideje tartó jóléte, a könyvek és filmek világa, az értékek keveredése és változása azonban annyi információt zúdít ránk, hogy nehéz eldönteni, melyik kikötő a miénk. Pláne azt, hogy melyik kikötő a szövetségesünké, azt meg aztán végképp, hogy mire számíthat a hajónk.

Kénytelen a szívére és a józan eszére hallgatni, vagy legalábbis az egyikre a kettő közül. Szakemberek, trénerek, lelki tanácsadók, hétvégi workshopok, adnak támpontokat, hogy tisztázni tudják, valóban közös-e a szándékuk. Ha nem, akkor megismerik – még a konfliktusok előtt! –, min dolgozzanak, mire figyeljenek, hogy boldog, gazdag és elégedett életet élhessenek.

Létezik DING?

A Hotel Transylvania című film honosította meg ezt a korábban „szerelem első látásként” használt kifejezést. A férfi és női agy működésével és párválasztási motivációival foglalkozó könyvek számtalan törvényszerűséget leírnak, amelyek tapasztalati úton igazolva megállják a helyüket. A párkapcsolatban mégis az a legszebb, hogy szörnyűségesen sok – jó és rossz – feladat elé állít. Ezeket hol könnyebb, hol nehezebb megoldani.

A párkapcsolat munka – főleg a frigy után, és még inkább, ha már gyermekeik is vannak –, de még fontosabb, hogy öröm. Czeizel Endrétől származik a gondolat, hogy bár a szexuális életre maximálisan felkészülünk, arról mégis jóval kevesebbet tudunk, hogyan lehet sok évtizeden keresztül boldog házasságban élni.

A házasság sok hétköznapból és valamivel kevesebb ünnepből álló, végtelen számú apró lépéssel megjárható út egy távoli, nehezen megsaccolható cél felé. Az egyetlen garancia, ha összefognak az előrehaladásért, és ha tabuk nélkül beszélgetnek.

Miért pont Attenborough?

Attenborough készített egy filmsorozatot a madarak viselkedési mintáiról. Az epizódokat az emberi élet fő szakaszai és állomásai szerint építette fel. Az eredmény megmosolyogtató.

Más-más egyedeket figyelve, az emberek minden létező viselkedési formájával szembesülünk, amit valaha leírtak regényekben, magazinokban és internetoldalakon. Nincs új történet.

Ha a madarak valóban mintegy 100 millió éve élnek a Földön, és a gerincesek második legnépesebb osztályát alkotják, akkor lehet tapasztalatuk. Érdemes együtt megnézni ezt a sorozatot, aztán jót nevetni és házasságot kötni.